VMware vSAN Kurulum ve Yapılandırması – Bölüm 4: vSan için VM Storage Policies Oluşturma
VMware vSAN Kurulum ve Yapılandırması – Bölüm 4: vSan için VM Storage Policies Oluşturma
Merhaba arkadaşlar. Bir önceki anlatımlarda sizlere VMware vSan ile ilgili genel bilgiler vermiş, network yapılandırmasını anlatmıştım ve servisi aktif etmeyi anlatmıştım. Alttaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Şimdi sizlere oluşturduğumuz vSan Datastore’da kullanmak üzere VM Storage Policies’ler nasıl oluşturuluyor onu anlatacağım.
VM Storage Policies Nedir?
Kısaca anlatmak gerekirse vSan datastore dağıtık bir yapıda olduğu için üzerinde çalışan sanal makinelerin disk dosyalarının bu dağıtık yapıda nasıl tutulacağını belirttiğimiz policylerdir.
İlk olarak Shortcuts bölümünden VM Storage Policies’ giriyoruz.
Burada mevcut Policy’leri görüyoruz. İsterseniz vSan Default Storage Policy’i editleyebilirsiniz. Ben yenisini oluşturmak istiyorum. Create VM Storage Policy butonuna tıklıyoruz
Name kısmından policy’e isim veriyoruz. Ben raid 5 policy oluşturacağım için Raid 5 yazdım. NEXT diyoruz.
Policy Structure adımında Enable rules for “vSan” storage işaretliyoruz. NEXT diyoruz
vSan adımında benim kurulumum standart olduğu için ve herhangi bi disaster seneryom olmadığı için None – Standard cluster seçiyorum. hata toleransı kısmında yani Failures to tolerate kısmında sanal makinenin raid kaçta tutulacağını seçiyoruz. Burada bize 6 adet seçenek sunmaktadır. Burada önemli noktalardan birisi hibrit yapılar sadece raid 0 ve raid 1 desteklemektedir. raid 5 ve 6 yapabilmek için All Flash yapıya sahip olmanız gerekmektedir.
Hata Toleransı
Noda ta redundancy: Noda ta redundancy seçerseniz sanal makine raid 0 da tutulacaktır. Performans açısından iyi olsada 1 host kapandığında yada disk arızası yaşandığında sanal makinenin disk dosyalarından bir parçası dahi o hostta olduğunad sanal makine kapanacak ve hatta kullanılmaz hale gelebilecektir.
1 Failure – RAID-1 (Mirroring): 1 host kapanmalarına karşın koruma sağlamaktadır ve veriler 2 kopya halinde tutulmaktadır. Üzerinda data bulunan bir host kaybedilse dahi sanal makine ayakta kalabilmektedir.
1 Failure – RAID-5 (Erasure Coding): 1 host kapanmalarına karşın koruma sağlamaktadır ve klasik raid 5 mantığıyla dosyalar korunmaktadır.
2 Failure – RAID-1 (Mirroring): 2 host kapanmalarına karşın koruma sağlamaktadır ve veriler 3 kopya halinde tutulmaktadır. Üzerinda data bulunan iki host kaybedilse dahi sanal makine ayakta kalabilmektedir.
2 Failure – RAID-6 (Erasure Coding): 2 host kapanmalarına karşın koruma sağlamaktadır ve klasik raid 6 mantığıyla dosyalar korunmaktadır.
3 Failure – RAID-1 (Mirroring): 3 host kapanmalarına karşın koruma sağlamaktadır ve veriler 4 kopya halinde tutulmaktadır. Üzerinda data bulunan üç host kaybedilse dahi sanal makine ayakta kalabilmektedir.
Advenced Policy Rules
Advenced Policy Rules sekmesine göz atmak gerekirse burada da önemli noktalar bulunmaktadır.
Number of disk stripes per object: vSan sanal makine dosylarını 256 GB parçalar halinde tutmaktadır. Mesela sanal makineye 1 TB disk verdiğinizde 4 parçayı sunuculara dağıtarak tutacaktır. 4 adet hosta ve 4 adet disk gruba dağıtıldığını varsayarsak 4 tane cache disk kullanacaktır. Eğer daha fazla cache disk kullanmak istiyorsak burayı 2 yaptığımızda 256 GB’lik parçayı 2’ye bölüp 128 GB’lik parçalar halinde tutacaktır. Dolayısıyla 8 host yada disk grubun cache diskini kullanacaktır. Burada konu sadece cache disk değil capacity disklerde önemlidir. Network yapınızı da unutmamanız gerekmektedir. Burada doğru oranı kendiniz yapınıza göre karar vermelisiniz.
IOPS limit for object: Obje başına IOPS limiti belirleyebilirsiniz. 0 sınırsızdır.
Object space reservation: ObjelerinThin mi Thick mi tutalacağını belirttiğimiz kısımdır.
Flash read cache reservation (%): Flash cacheleme kullanıyorsanız burayı kullanabilsiniz.
Disable object checksum: Aktif ederseniz dosyanın bütünlüğü kontrol edilmeyecektir. Önerilmemektedir.
Force provisioning: Kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Uyumsuz olarak seçtiğimiz seçenekleri datastore’a uymasa bile uymaya zorlama seçeneğidir.
Gerekli ayarları yaptıktan sonra NEXT diyoruz. Ben 1 failure – RAID-5 seçtim. Diğerlerini default bıraktım.
Bu adımda daha önceki adımlarda seçtiğimiz seçeneklere göre uyumlu olan datastoreleri görüyoruz. Mevcut vSan datastore’u görüyorsanız NEXT diyoruz.
Review and finish aşamasında seçtiklerimizin özetini görüntülüyoruz. Sorun olduğunu düşünmüyorsanız FINISH butonuna tıklayarak policy oluşturmayı tamamlıyoruz.
Artık policy kullanılabilir hale geldi
VMware vSAN Kurulum ve Yapılandırması – Bölüm 4: vSan için VM Storage Policies Oluşturma anlatımımızı da tamamlamış bulunmaktayız. Bir dahaki anlatımda görüşmek üzere…