VMware vSAN Kurulum ve Yapılandırması – Bölüm 1: Genel Bilgiler

VMware vSAN Kurulum ve Yapılandırması

Merhaba arkadaşlar. Bu anlatımımda sizlere VMware vSan kurulum ve yapılandırması yazı serisinin bölüm 1’inde vSan hakkında temel bilgileri anlatacağım. Bu anlatımımdan önce sizlerle ESXi host, vCenter, DRS ve vMotion kurulum/yapılandırma işlemlerini gerçekleştirmiştik. Bu anlatımlar için VMware kategorime bakabilirsiniz.

https://sabahattindevrez.com/category/vmware/

VMware vSan Nedir?

Öncelikle vSan’ın açılımına bakmamız gerekirse açılımı VMware Virtual San’dır. Bu çözüm VMware’in Hyper-Converged altyapılar için (HCI) geliştirdiği bir alt yapıdır. Kısaca anlatmak gerekirse hostlar üzerinde bulunan datastoreları tek bir datastore gibi kullanma yöntemidir. Tabi ki bunun için gerekli donanım ve lisanslara ihtiyaç duyulmaktadır. vSan en az 2 host ve 1 adet adet witness host olarak çalışmaktadır. vSan kullanacaksanız en az 4 hostunuzun olmasını öneririm. Kullanılacak tüm disk ve raid controllerlar vSan Compatibility List‘te olması gerekmektedir.

vSan Disk Yapısı

vSan’da host başına en fazla 5 adet disk grubu oluşturabilirsiniz ve bu disk grubunda en fazla 8 disk bulunabilir. Yani her bir host başına en fazla 40 disk desteklenmektedir.

vSan’ın 2 çeşiti vardır. Bunlar All Flash ve Hibrit vSan’dır.

All Flash vSan Nedir?

All Flash vSan adından anlayabileceğimiz gibi tüm diskler SSD/NVMe olan vSan türüdür. Network bağlantısı için en az 10 Gbit bağlantı hızı önerilir. Bu yapıda her bir disk grubu için 1 adet yazma işlemleri için disk ve en az 1 en fazla 7 adet kapasite diski gerekmektedir. Yazma işlemlerinin tümünü bu 1 adet diske yapmaktadır. Ardından bu diske yazılan commitlenmiş verileri arkaplanda kapasite disklerine aktarmaktadır. All Flash yapılandırmasında okuma için cache (read cache) diskine gerek yoktur. Tüm okumaları kapasite disklerinden direkt olarak yapmaktadır. Bu anlamda hibrit yapıya göre ciddi performans farkı oluşturmaktadır.

Hibrit (Hybrid) vSan Nedir?

Hibrit vSan adı üstünde melez yapıyı temsil etmektedir. Bu yapıda kapasite için mekanik diskler, cache içinde Flash diskleri kullanılmaktadır. Bu yapıda her bir disk grubu için 1 adet yazma ve okuma işlemleri için cache disk ve en az 1 en fazla 7 adet kapasite diski gerekmektedir. Bu cache disk yüzde 30 yazma yüzde 70 okuma olacak şekilde kullanılır. Best practice olarak VMware hibrit yapıda kapasite disklerinizin en az yüzde 10’u kadar cache diski kullanmanızı önermektedir. Network bağlantısı için en az 1 Gbit bağlantı hızı gerekir. Tabiki daha üstünü kullanmanız sizin performansınıza doğrudan etki edecektir.

VMware vSan Hibrit yapıda sadece raid 0 veya raid 1 desteklemektedir. Bu yüzden DD (Deduplication ve Compression) desteklenmemektedir. DD kullanmak için All Flash yapıya sahip olmanız gerekmektedir.

Aynı şekilde vSan encryption özelliğini de sadece All Flash konfügrasyonunda desteklemektedir.

Yazının devam bölümlerine alttaki linklerden erişebilirsiniz: