vCenter Distributed Switch Oluşturma (vDS)

vCenter Distributed Switch Oluşturma (vDS)

Merhaba arkadaşlar;

Sizlere daha önceki anlatımlarımda ESXi, vCenter kurulumu, DRS ve vMotion aktif etme gibi konuları anlatmıştım. Şimdi de sizlere vDS (vCenter Distributed Switch) yapısını ve nasıl oluşturacağınızı anlatacağım.

vSS: vSphere Standart Switch

vDS: vCenter Distributed Switch

Nasıl oluşturacağınıza anlatıma başlamadan önce vDS’i kısaca anlatmam gerekirse vDS’e ekli hostların network yapılandırmasını tek bir ortamdan yapılmasını sağlayan teknolojidir. Ayrıca NSX gibi network sanallaştırmasının olmazsa olmazıdır. NSX olacak ortamda kesinlikle bulunması gerekir ve NSX, sadece distributed switch’e ekli networkleri yönetebilmektedir.

vSS’le arasındaki farkı kısaca anlatmam gerekirsede VSS basit bir HUB’ken vDS yönetilebilir switch olarak düşünülebilir.

VSS’in temsili olarak yapısı aşağıdaki gibidir:

vDS’in temsili yapısı da aşağıdaki gibidir:

Eğer vDS’e birden fazla uplink tanımlarsanız size varsayılanda (nic teaming,LACP) Aktif/Aktif ya da isterseniz de Aktif/Pasif yapı sağlayabilir.

İlk adım olarak vCenter’da Network’s bölümüne giriyoruz. Datacenter’a sağ tıklayıp Distributed Switch->New Distributed Switch’e tıklıyoruz.

vDS’imize İstediğimiz adı verip NEXT diyoruz.

vDS’in uyumluluğunu seçip NEXT diyoruz. Burada ESXi versiyonlarınıza gçre seçim yapıyoruz. Benim tümü 6.7 olduğu için 6.6.0 seçiyorum

Bu bölümde uplink sayımızı seçiyoruz. Yani bu demek oluyor ki vDS’e kaç adet fiziksel port vereceğiz. Benim hostumda bu iş için ayırdığım 2 adet 10g port bulunmakta. O yüzden ben 2 seçiyorum. Bu sayede 20 gbit LACP ve failover sağlayacağım.

Default port group seçili gelmektedir. Port Group’u da yönetilebilir switchlerdeki vlanların vCenter ve host tarafında nasıl sonlanacağıdır. İstediğiniz ismi verdikten sonra NEXT diyoruz.

Özeti görüntülüyoruz. Sorun olmadığını düşünüyorsanız FINISH diyerek işlemimizi tamamlıyoruz.

Gördüğünüz gibi 6.6.0 versiyonunda vDS’imiz oluştu.

Ama sadece vCenter Distributed Switch Oluşturma (vDS) işlemini gerçekleştirdik ve hiç bir işlevi yok. Bu vDS’in kullanılabilir olması için hostlarımızı eklememiz gerekmektedir. Bir dahaki anlatımımda sizlere bu oluşturduğumuz vDS’e host eklemeyi anlatacağım. Alttaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz: