VMware vSphere DRS Nedir, Nasıl Kullanılır?

Kısaca anlatmak gerekirse DRS; günümüzde sanallaştırma ortamlarının neredeyse tümünde kullanılan, sanallaştırma ortamlarının fiziksel hostlarında CPU ve Memory denge işlemini sağlayan teknolojidir.

Bu yazımdan önce sizlere genel olarak vCenter ve sanallaştırma ortamı kabaca nasıl kurulur onu anlattım.

Bu yazımdan sonra VMware’in bizlere sunduğu nimetlerden bahsedeceğim. Bu yazıma bakacak olursak DRS aktif olduğu zaman vCenter; arkaplanda hostların kullanımlarını ve sanal makinelerin isteklerini inceleyerek hangi sanal makinenin nerede daha iyi çalışacağına karar vererek, aktif ettiğimiz DRS moduna göre aksiyon alır veya öneri sunarak hostlar arasında dengeleme yapmaktadır. DRS’in olmazsa olmaz talebi hostlar arasında vMotinon ayarlarının yapılı olmasıdır. Bir sonraki yazımda vMotion nasıl aktif edilir onu anlatacağım. Alttaki linkten ulaşabilirsiniz.

VMware vSphere DRS Nedir Nasıl Kullanılır

DRS’i aktif etmek için Cluster’ımıza tıklayıp Configure sekmesine giriyoruz. Ardından soldaki vSphere DRS menüsüne giriyoruz ardından EDIT butonuna basıyoruz.

vSphere DRS butonunu sağa kaydırarak aktif ediyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken birkaç husus bulunmaktadır.

An itibari ile 3 adet DRS modu vardır. Bunlar sırayla Fully Automatic, Partially Automatic ve Manual modlardır. Bu modları açıklamak gerekirse:

Fully Automatic: Açık halde bulunan sanal makinelerin nerede daha performanslı çalışacağına karar verir ve bu kararı uygulayarak taşır. (vMotion ile)

Partially Automatic: Açık halde bulunan sanal makinelerin nerede daha performanslı çalışacağına karar verir. Ama bu moddaki Fully Automatic’ten en büyük fark, vMotion ile taşımanın yapılıp yapılmayacağını yöneticiye bırakmaktadır. Yani x makinesi a hostunda daha iyi çalışacak, taşımak ister misiniz? diye sizden onay isteyecektir.

Manual: Bu modda herşeyi sizin onayınıza sunacaktır. Mesale sanal makineyi açmak istediğinizde sizden bu makinenin nerede açılması gerektiğine karar vermenizi isteyecektir.

Dikkat etmemiz gereken bir diğer husus Migration Treshold’tur. Conservative tarafına kaydırdıkta DRS duyarsızlaşacak, Aggressive tarafına kaydırdıkça duyarlılık artacaktır. Ben burayı default şekilde bırakarak OK diyorum.

Gördüğümüz gibi vSphere DRS rolümüz aktif oldu. Ama vMotion ayarlarını daha yapmadım 🙂 vCenter vMotion yapamadığı için dengeleme yapamayacaktır.

VMware vSphere DRS Nedir Nasıl Kullanılır anlatımımızı tamamladık.

Şimdi vMotion nasıl aktif edilir onu anlatacağım. Alttaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://sabahattindevrez.com/category/vmware/